Nieuws
Blijf op de hoogte van evenementen en activiteiten
ROG - vis van de maand MEI 2018

VLAM koos deze maand om de rog nog eens in de spotlight te zetten! Dit is een heerlijke, veelzijdige, maar vaak (vooral bij de jongere generaties) niet goed gekende vis. Hij is nochtans heel gemakkelijk klaar te maken!

 

Rog heeft geen echte graten. Hij leeft in de Atlantische kustgebieden van Europa en Afrika. Roggen eten voornamelijk schaal- en schelpdieren, en bodemvissen. Ze worden bijna steeds onmiddellijk gefileerd omdat alleen de ontvelde vleugels commercieel interessant zijn. Nochtans zijn ook de wangetjes en de levers eetbaar en gelden voor sommigen als een delicatesse. Rog moet absoluut vangvers zijn, hij krijgt anders heel snel een onaangename ammoniakgeur. Aan de kleur zie je dit ook: verse rauwe rog is nog rood-roze, zelfs bruinachtig. Hoe witter het vlees, hoe ouder!

 

Rog wordt het vaakst klassiek bereid: pocheren en afwerken met gesmolten hazelnootboter en kappertjes. Gewoon bakken in de pan, of een bereiding in de oven zijn anders ook echte aanraders!    

 

Bij STELOY kan je kiezen tussen de grote Deense vleugels of de iets goedkopere kleine "handjes", gevangen voor onze kust.