Nieuws
Blijf op de hoogte van evenementen en activiteiten
NOORDZEEKRAB - vis van de maand NOVEMBER 2018

Noordzeekrab is absoluut top in het najaar. De smaak is licht zoet en zelfs wat verfijnder dan die van kreeft.

NU AAN PROMOPRIJS €19.90/KG (levend of gekookt) ipv €24.80!

 

Hoe bereid je noordzeekrab het best? Met deze tips en verse noordzeekrab maak je geweldig lekkere gerechten.

Een levende krab mag je nooit onmiddellijk in kokend water doen. Dan komen de poten en scharen los. Wikkel de krab daarom eerst in een vochtige handdoek en leg ze minstens een uur in de diepvries. Zo slaapt ze zachtjes in. 

Maak een court-bouillon: laat stukken ui, een takje selder, tijm, laurier, peper en zout gedurende een kwartier koken in ruim water. Voeg dan de krab(ben) toe. Zet het vuur lager en laat een kwartier zacht pocheren (niet laten koken!). Laat de krabben afkoelen in het kookvocht.

Haal de krabben uit de bouillon en wrik de onderkant van het pantser los en haal er alle vlees uit. De scharen gaan eraf, breek ze met een stevige tik van de hamer of een mes en haal het vlees eruit. Je kan nu het krabbenvlees zo opeten of in kleine stukjes snijden om verder te verwerken. 

 

Noordzeekrab is gemiddeld 20 cm in doorsnede tot maximaal 30 cm. Hij weegt tussen de 500 g en 1 kg. Het pantser is bruinrood en de scharen zijn eveneens donker, symmetrisch en glad. Opdat de krab die volwassen afmetingen kan bereiken, dient het harde pantser meermaals vervangen te worden. Ze kruipen uit hun oude pantser, daarna nemen ze snel veel water op, waardoor ze flink uitzetten. Ze eindigen hun vervelling door in een paar dagen tijd een nieuw pantser te maken dat perfect om hun grotere lijf past. Jonge krabben vervellen bijna elke maand, oudere maar één keer per jaar.