Visweetjes
Leuke tips en weetjes die altijd van pas kunnen komen!
Wilde zalm (Sockeye)

NIET BESCHIKBAAR.

ALGEMEEN VANGSTVERBOD OP WILDE ZALM INGESTELD (2017 + 2018)

 

De wilde zalm waarop commercieel wordt gevist, bestaat uit 5 verschillende soorten. De meest verkochte wilde zalm in België is de roodvlezige Sockeye-zalm. Deze zalm groeit op in de schone wateren van de Pacifische Oceaan (Amerikaanse West-Kust, Canada & Alaska). De smaak van deze wilde zalm komt doordat de vis zich voedt met garnalen, kreeftjes en andere kleine zeedieren. Doordat deze wilde zalmsoort dus vooral schaaldieren eet en leeft in het ijzige en heldere water van de Pacifische Oceaan ontstaat er mooi en rood visvlees. Bovendien heeft dit een fijne structuur. De smaak is garnalig en pittig, anders dan die van gekweekte zalm waarbij de vissen vooral visvoer krijgen.

 

Wilde zalm groeit op in de oceaan, maar plant zich voort in de rivieren (anadromous). Overigens paart een zalm maar eens in zijn leven en kan dus ook maar 1 keer voor nageslacht zorgen.

 

Beperkt verkrijgbaar

 

Omdat de visserij in Alaska aan strenge regels is gebonden, is de wilde zalm maar beperkt verkrijgbaar. Voor Sockeye loopt de vangstperiode van half mei tot half september, echter wordt hij niet zo lang gexporteerd (eerder van juni tot eind juli/half augustus).

Buiten deze periode is hij dus onmogelijk vers te krijgen en kan je er 100% zeker van zijn dat je diepgevroren vis krijgt, wat op zich niet erg is, maar laat je niet wijsmaken dat het niet zo is! 

 

Doordat de wilde zalm een heel ander leven leidt, is de zalm ook minder vet dan de gekweekte soort.


Om de zalmstand te behouden wordt de wilde zalm die in België wordt verkocht verkregen van partijen die duurzaam vissen. Dit betekent dat er alleen gevist wordt in de periode van juni tot september voor de kusten van Alaska. De vis gaat dan namelijk terug naar de rivieren om zich daar voort te planten. De wilde zalm is dan doorvoed, omdat de vissen zich dan gereed maken voor hun tocht naar de rivieren, die stroomopwaarts voert.


De vissers van Alaska houden heel goed rekening met de voortplanting en de stand van de wilde zalm. Ze mogen bovendien alleen maar in gebieden vissen die zijn aangewezen door de regering en ze worden streng gecontroleerd. In sommige gebieden mag zelfs maar een paar uur per jaar worden gevist op de wilde zalm. Alleen op die manier kan worden gegarandeerd dat er voldoende wilde zalmen overblijven die zich kunnen voortplanten.

 

Verder wordt op een manier gevist waarbij soortgenoten niet ook worden gevangen. Daarom wordt de wilde zalm dan ook met lijnen gevangen.

 

 

Laatst bekeken recepten